Șoferii care consumă băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan riscă să se aleagă cu sancțiuni usturătoare, însă, cel mai grav, riscă să pună în pericol viețile altor oameni. Dacă în alte țări poate reprezenta o normalitate ca șoferii să urce la volan cu o alcoolemie minimă acceptată, nu același lucru este valabil și în țara noastră.
Șoferii care se urcă la volan băuți se aleg cu o amendă usturătoare și deschiderea unui dosar penal pentru onducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Dosarul penal depinde de nivelul alcoolemiei, potrivit informațiilor oferite de OUG 195/2002. (CITEȘTE ȘI: CODUL RUTIER ACTUAL. MOTIVELE PENTRU CARE ȘOFERII POT RĂMÂNE FĂRĂ TALONUL MAȘINII)
În funcție de nivelul alcoolemiei, sancțiunile aplicate șoferilor sunt destul de aspre. Iată informația pe care trebuie să o cunoască toți posesorii de permise auto. (VEZI ȘI: VESTE BUNĂ PENTRU ROMÂNI! PĂRINȚII CARE AU COPII ÎNSCRIȘI LA CREȘĂ, GRĂDINIȚĂ SAU ȘCOALĂ SUNT SCUTIȚI DE PLATA IMPOZITELOR PE VENIT)
La o alcoolemie cuprinsă între 0.1 și 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, acest fapt reprezintă o contravenție. Șoferul se va alege cu o sancțiune de 9-20 de puncte de amendă. La o astfel de contravenție, amenda este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, dreptul de a conduce pe drumurile publice se va suspenda pentru o perioadă de 90 de zile.
În cazul unei alcoolemii mai mari de 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, fapta reprezintă infracțiune. Șoferul mașinii va fi dus la spital, în vederea prelevării unor probe biologice. De asemenea, i se va deschide un dosar penal.
În cazul în care șoferul refuză să îi fie prelevate probe biologice, riscă amendă penală sau închisoare de la 1 la 5 ani. Aceste sancțiuni sunt valabile și în cazul șoferilor în care nivelul alcoolemiei depășește limita de 0.80 mg/litru.